wet langzurige zorg (Wlz)

PGB Beheer

Wat houdt het in?

PGB Beheer: Echt een zorg minder!

Wie door ziekte of een beperking bijzondere zorg nodig heeft, kan in aanmerking komen voor een persoonsgebonden budget (pgb). Daarmee kiest u zelf uw zorgverlener(s). U sluit met hen zorgcontracten af en betaalt hen vanuit uw persoonsgebonden budget. Dat is fijn, maar het brengt ook administratieve rompslomp met zich mee. U kunt dit zelf doen, maar misschien heeft u al genoeg aan uw hoofd. Soms bent u zelfs verplicht uw pgb door iemand anders te laten beheren. Als u niemand uit uw omgeving hiervoor kan/wil vragen, kunt u dit ook door ons laten doen. Wij regelen het financiële verkeer en beheren de zorgovereenkomsten, zorgplannen en zorgnota’s. U weet dan zeker dat uw zorgverleners op tijd hun salaris ontvangen en dat u er geen omkijken naar heeft.

Krijg hulp van ZAYA Consultancy bij het beheren van de PGB

Bij het opstarten van een pgb gaat het vooral over het ondertekenen van formulieren, het voeren van het Bewuste Keuze Gesprek (BKG) en het kiezen van goede zorgverleners. Maar ook na het BKG zijn er taken voor de gewaarborgde hulp, wettelijke vertegenwoordiger of gevolmachtigde zoals:

  • inkopen van de juiste en kwalitatief goede zorg en het digitaal afsluiten van de zorgovereenkomsten met zorgverleners in het PGB Portaal
  • controleren of de budgethouder de juiste zorg krijgt
  • controleren van declaraties en facturen en deze indienen via het PGB Portaal
  • aansturen van de zorg en de zorg evalueren met de zorgverleners
  • eerste aanspreekpunt voor het zorgkantoor
  • aanwezig zijn bij een huisbezoek van het zorgkantoor

Zelf doen, met hulp of met een vertegenwoordiger

Je hoeft niet alles alleen te doen als je een persoonsgebonden budget (pgb) hebt. Je kunt altijd iemand vragen om je te helpen. En soms is het handig om daarvoor een vertegenwoordiger aan te wijzen. In deze animatievideo vertellen we je meer over vertegenwoordiging.

Wijzigingen vanaf 1 juli 2024

Afschaffing gewaarborgde hulp

De Gewaarborgde hulp voor mensen met een persoonsgebonden budget (pgb) uit de Wet langdurige zorg (Wlz) wordt afgeschaft. Dat heeft het ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) onlangs besloten. Dit om beter aan te sluiten op de regels over vertegenwoordiging uit het Burgerlijk Wetboek. Voor nieuwe aanvragers van een pgb is het vanaf 1 juli 2024 niet meer mogelijk om een gewaarborgde hulp aan te wijzen. Voor bestaande budgethouders stopt uiterlijk 1 juli 2028 de gewaarborgde hulp. Deze maatregel heeft geen invloed op de hoogte van het budget.

Lees verder